Bloesemremedies


Marja Rog - Natuurgeneeskundig therapeut BCZ®

Bloesemremedies
Tijdens de behandeling kan er gebruik worden gemaakt van bloesemremedies. We ervaren allemaal wel eens emoties die ons uit balans kunnen brengen. Een eenvoudige, maar vaak doeltreffende manier om de emoties weer in balans te brengen, is de toepassing van bloesemremedies.

Een van de oudste bloesemremedies zijn die van dr. Bach:
Dr. Bach (arts 1886-1936) heeft de laatste jaren van zijn leven besteed aan het zoeken naar een eenvoudig, natuurlijk methode zonder bijwerkingen. Zijn zoektocht heeft 38 bloesemremedies opgeleverd.
Door toediening van de remedies wordt een negatieve gemoedstoestand omgebogen tot een positieve, waardoor problemen kunnen verdwijnen.

Dr. Bach heeft zijn remedies ingedeeld in zeven hoofdgroepen van gemoedstoestanden, te weten:
* angst                                                                          > vertrouwen
* onzekerheid                                                              > zelfvertrouwen
* onvoldoende interesse in het hier en het nu      > leven in het nu
* gevoelens van eenzaamheid                                  > verbonden zijn
* overgevoeligheid voor invloeden van buitenaf   > grenzen kunnen stellen
* moedeloosheid                                                         > hoop en geluk
* overbezorgdheid om het welzijn van anderen   > leven en laten leven.


Enkele voorbeelden van bloesemremedies zijn:

Rescue Remedy is een van de bekendste remedies en wereldwijd bij drogisterij en natuurwinkels te verkrijgen. Dit middel herstelt voor of na een emotionele of traumatische gebeurtenis.
Het is te gebruiken in iedere situatie die als stressvol of spanningsvol wordt/werd ervaren:  opzien tegen bezoek aan een crematie, tandarts, ziekenhuis, maar ook na hevige schrik door een gebeurtenis maakt deze remedie weer kalm.

Cerato geeft vertrouwen in eigen inzicht en intuitie. Zelfvertrouwen wordt vergroot.

Honeysuckle verleden loslaten, leven in het nu.

Larch geeft steun bij faalangst en stimuleert het doorzettingsvermogen en vastberadenheid. Deze is goed te gebruiken voor een examen.

Walnut geeft aanpassingsvermogen en helpt bij overgangssituaties, nieuwe levensfase, verhuizing, puberteit, verandering van baan of school, etc.

White Cestnut kan worden ingezet bij aanhoudend piekeren. Dit wordt tegenwoordig toegevoegd aan de Rescue Remedy bestemd voor de nacht, tegen het wakker liggen door het piekeren.

Er zijn verschillende manieren de energie van de druppels te gebruiken. Een paar druppels van een of meerdere remedies kunnen in een glas water worden gedaan en gedurende de dag in kleine slokjes worden opgedronken. Enkele druppels in water kunnen in een pipetflesje dagelijks worden ingenomen.

Graag verstrek ik meer informatie over de remedies en het gebruik er van. Ook kan ik door middel van de spiertest onderzoeken welke remedies een aanvulling zijn.